Tekscan® - uređaji za mjerenje, analizu i dijagnostiku

Uređaji za biomehaničko mjerenje, analizu i dijagnostiku stopala, tijela, držanja tijela i kretanja omogućit će stručnjaku pristup biomehaničkim i dijagnostičkim podacima koji će znatno pridonijeti poboljšanju funkcije stopala i sustava za kretanje.

Postoji nekoliko različitih uređaja, poput podnih platformi WalkWay i MobileMat. F-Scan analizira funkciju stopala unutar obuće – tzv. „laboratorij u obući“ - a u ponudi su i uređaji za analizu pritiska u ležećem ili sjedećem položaju tijela, te uređaji za biomehaničke analize u veterinarskoj medicini.

Svrha je uređaja TekScan® da stručnjacima, liječnicima i biomehaničarima opće i veterinarske medicine pruže podatke korisne pri praćenju, analiziranju i dijagnosticiranju uzroka i smetnji, s ciljem prevencije i liječenja disfunkcije sustava za kretanje.

Hod je jedna od osnovnih aktivnosti čovjeka i  jedno od  obilježja ljudske vrste. Riječ je o složenoj  pojavi i uobičajeno je govoriti da se ne hoda samo nogama nego cijelim tijelom, te da je čovjeka moguće prepoznati prema načinu hoda (tada govorimo o  fiziognomiji hoda). U hodu dolazi do integracije brojnih promjenjivih  sila, naprezanja i trenja u zglobovima, te dinamike mišića kao  aktivnog činitelja pokreta. Rezultat hoda jest korak, kojem je  svrha, najjednostavnijim riječima, pomak tjelesnog težišta.

Ljudsko je stopalo jedinstvena funkcionalna cjelina kojoj je – kao organu oslonca - temeljna zadaća da nosi težinu tijela, omogućava kretanje i održavanje ravnoteže. Sastoji se od  26 kostiju koje su povezane čvrstima vezama ( ligamentima), a osigurane dugim i kratkim  potkoljeničnim i stopalnim  mišićima.

Oblik  stopala nije jednak  u svih  ljudi. Prema duljini prstiju (digitalni indeks), kao i po obliku prednjega  dijela, razlikujemo tri tipa stopala:

  • grčko stopalo; ima  palac kraći od drugoga prsta
  • egipatsko stopalo; ima palac dulji od drugoga prsta
  • četvrtasto stopalo; palac i drugi prst jednake su duljine.
Elastično suprostavljanje gravitaciji,  harmonija aktivnih i pasivnih sila, uspostavljaju mehanički odnos bića u fiziološkoj akciji  prema  gravitaciji.