Povezana istraživanja

Istraživanja su dokazala da su dodaci obući Formothotics™ učinkoviti pri smanjivanju boli, liječenju i sprečavanju ozljeda, te da obuću čine udobnijom. U mnogim slučajevima dokazano je da su jednako dobri ili čak i bolji od ortoza, odnosno ortopedskih pomagala koja se lijevaju iz kalupa u skladu s osobnim potrebama korisnika, u procesu liječenja disfunkcije donjih ekstremiteta.

Larsen et. al (2002.) dokazali su da dodaci Formthotics™,prilagođeni osobnim potrebama, drastično smanjuju učestalost pojave bolova u leđima (za 20%) i ozljeda donjih udova, kao što je „trkačka potkoljenica“ (za više od 10%), kod unovačenih vojnika.
Poboljšanje funkcije stopala i minimizacija bolova

Chia et. al (2009.) i Landford et. al (2006.) dokazali su da su proizvodi Formthotics™ vrlo uspješni u liječenju plantarnog fascitisa, odnosno petnog trna. Prilikom istraživanja proizvodi Formthotics™ znatno su smanjili najjače sile aktivne u području tabana. Time su postigli bolji rezultat u smanjivanju simptoma, u usporedbi s uobičajenim ortopedskim pomagalima izrađenima u skladu s osobnim potrebama pacijenta ili gotovim proizvodima drugih proizvođača.

Oba ova istraživanja također su dokazala da dodaci Formthotics™ poboljšavaju opću funkciju stopala i minimaliziraju bol.

Jačanje mišića i tetiva

Proizvodi Formthotics™ također potiču „ravna stopala“ da funkcioniraju poput stopala s normalno oblikovanim svodom te sprečavaju ozljede podupiranjem i jačanjem inače rizičnih mišića i tetiva. To su potvrdili i Murley et. al (2010.) koji su usporedili aktivnost tibialis posteriora i dugačkog lisnog mišića (m. peroneus longus) kod osoba s ravnim stopalima. Uspoređivali su djelovanje ortopedskih dodataka Formthotics™ i pomagala lijevanih iz kalupa u skladu s osobnim potrebama. Dokazano je da se aktivnost tibialis posteriora znatno povećava korištenjem bilo kojeg od ova dva tipa pomagala, no samo je korištenje dodataka Formthotics™ rezultiralo i poboljšanjem funkcije dugačkog lisnog mišića.

Larsen K, Weidich F, Leboeuf-Yde C. Mogu li biomehanički ortopedski ulošci za cipele, prilagođeni osobnim potreba ma pacijenta, spriječiti probleme u leđi ma i donjim ektremitetima? Kontrolira no interventno ispitivanje na slučajnom uzorku od 146 vojnika novaka. Časopis za manipulativnu i fiziološku terapiju. 2002.; 25:5.str. 326-330

Chia J, Suresh S,Kuah Ong J, Phua J, Seah AL. Komparativno ispitivanje obrazaca pritiska na stopala između korektivnih ortopedskih pomagala, uložaka Formthotics, jastučića za
liječenje osteofita i ravnih uložaka kod pacijenata s kroničnim plantarnim fascitisom. Anali Medicinske akademije u Singapuru, 2009.;38:869-75.

Landorf K, Keenan AM, Herbert R. Učinkovitost ortopedskih pomagala (ortoza) za stopala u liječenju plantar nog fascitisa: ispitivanje na slučajnom uzorku. Arhiva Interne medicine.
2006.;166:1305-1310

Murley G, Landorf K, Menx H. Potiču li ortopedska pomagala za stopala (ortoze) aktivnost mišića donjih udova kod stopala sa spuštenim svodom na kretanje u skladu s obrascem uočenim kod stopala s normalno oblikova nim svodom? Klinička biomehanika. (2010.), doi:10.1016/j.clinbioa mech.2010.05.001