ATHLON UNIQUE® - višenamjenski uređaj za rehabilitaciju i fitness

U mnoštvu, gotovo poplavi, raznih preparata, sredstava, pomagala i sprava, kojima je cilj održavanje zdravlja, te prirodnog, laganog i bezbolnog hoda, posebnu pažnju privlači športska sprava „ATHLON UNIQUE“. Ističe se svojim oblikovanjem, jednostavnošću te osobito funkcionalnošću.

Prvobitno zamišljen kao sredstvo za lijepo mišićno oblikovanje tijela, potvrđuje se i kao „zdravstveno“ pomagalo. Sa svojih više od 300 programiranih i doziranih vježbi, i njihovim kombinacijama, pogodan je za sve športove i mnoga bolna stanja, iskrivljenja tijela, te pripremu za operacije raznih dijelova sustava za kretanje te rehabilitaciju nakon operacija. Doziranje sile koja djeluje na tijelo te usmjeravanje te sile dozvoljava primjenu na sve dobne uzraste i oba spola.

Pogodan je za:

PREVENCIJU: oštećenja tkiva, osobito tzv. sindroma prenaprezanja. Za današnji šport vrijedi uzrečica: “BRŽE, VIŠE, SNAŽNIJE“, što zahtijeva više vježbanja i naprezanja a ne postoje ni morfološko, ni fiziološki normativi na temelju kojih bi se moglo otkriti patološka stanja premora i prenaprezanja.
Temelj liječenja i preveniranja prenaprezanja su vježbe istezanja.
Prevencija se provodi i prije operacijskih zahvata na kuku, koljenu, ramenu s ciljem jačanja mišića a time i bolje koordinacije kretanja i propriocepcije (osjećaja položaja tijela u prostoru).
Mogućnost doziranja otpora uvažava individualne razlike korisnika (djeca, odrasli,
stare osobe), djeluju na poboljšanje pokretljivosti i pokreće regeneraciju tkiva. Biomehanika, usklađivanjem mišića rada, daje cjeloviti položaj kostima te pokreće regeneraciju hrskavice, a kosti i zglobovi vole fizičku aktivnost, ŽIVOT JE KRETANJE A KRETANJE JE ŽIVOT.
Pokret, uz dozirani otpor, održava mišićnu masu i usporava gubitak mišićnog tkiva u starijoj dobi (Sarkopenija).
Primjena uređaja ATHLON UNIQUE prevenira nastanak tzv. Bolnih leđa, sindroma stražnje lože. Sindroma bolnih prepona, oštećenja Ahilove tetive, skakačkog koljena i sl.

LIJEČENJE: vraćanje fiziološkog opsega pokreta pri tzv. kontrakturama zglobova
supraspinatusa, kontrakture lakta, kuka, koljena.

REHABILITACIJU
: nakon mirovanja ili operacijskih zahvata.
Prema osobnim spoznajama svaka rehabilitacijska ustanova i svaki veći športski kolektiv trebao bi imati ATHLON UNIQUE uređaj koji će u rukama fizijatra, educiranog fizioterapeuta te trenera dati izvrsne rezultate u pripremi, prevenciji, liječenju i rehabilitaciji sportaša kao i korisnika svih uzrasta, dobi i spola.

Prim.dr. Miroslav Buljan, spec.ortoped
Davor Novosel, prof. kineziologije